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10 ELECTRICAL SERVICE QUESTIONS

What is a consumer/ customer service?

All that portion of the consumer’s installation from the service panél {1 over current
device either a breaker or fuse) through the meter base, up to and including the point
at which the supply authority makes connection.

Is there a maximum distance | can go, inside a building, to my panel?

Yes, in Alberta the maximum distance is 10 feet or 3meters to your 1* over current
device, you may go 25 feet or 7.5 meters if rigid steel pipe is used.

~ Does the supply authority’s breaker and wiring metﬁods, within their approved

enclosure mounted on their pole on a farm or acreage, meet the intent of the
C.E.C. as a service?

NO. There'is uncertainty surrounding the operating charactetistics of the
breaker along with other issues.

Is the skirted area under a mobile home considered outside the building?

NO. The building code states that this area is considered inside the building,

What is an approved service box?

An enclosure that can be locked or sealed, containing either fuses or a circuit breaker
that can be turned off when the enclosure is closed. Example: a combination panel or -
disconnect switch that contains fuses or a breaker. (not a loadcenter)

Can | use the pilings of my trailer to ground my service at my trailer?

Yes (provided they are a minimum of 2 feet/600mm deep)
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Does the ground wire from the electrode or piling attach to the lug, on the enclosure,
or the neutral bar in the customer service portion (top} of the combination panel?

To the NEUTRAL bar (no exception)

When and why would | want to install a combination meter/ disconnect service on my
residence?

If your home does not have a meter socket and switch supplied by the supply
authority, and you would fike to locate your breaker panel more that 10 feet inside,
you may use your own meter/disconnect, provided it is wired and grounded as per
the C.E.C. {Keep in mind, if the meter/disconnect is mounted on the home, you can
not use USEB service cable between the meter/disconnect and panel box.)

When can | use a load center? {a panel without a main breaker)

Never for a service panel, only as a subpane! with a breaker ahead of it.

What does a typical underground consist of?

The trench should be a minimum of 3 feet deep no rocks or frozen dirt. A warning/
caution tape installed after backfilling approximately half way. A rigid conduit protecting
the cable vertically is to be installed over the cable with sufficient slack to allow for

any settlement,

Note: Mobile homes and factory built refocatable structures (RTM) will probably require additional up-stream protection

Check with your local inspection authority.




-

Rule 6-206  Consumer's Service Equipment Location
Length of Service Conductors in Bujldings

_EE _E:H Rule 6-206(1)(e) requires that service eqnipment be located as close as practicable to the point
SERVICE where the service conductors enter the building. Rule 6-208.outlines where the conductors must
{CONBUMER'S) be located. Both rules recognize that service conductors must enter the building to make
o] . conmection to the service cquipment. While it is generally agreed that in the interest of safoty th
S SERVICE BOX 5 B unfused conductors within the building should be as short as possible, this distance is not clear.
s

R A S A recommended practice in Alberta is to limit the length of seivice conductor in the building to

4 Where this is not practicable, service conductors may extend further inside the building

o ” A provided they are mechanically protected infrigid metal conguif The maximum distance for
service conductors inside a building ghould not exceed(7.5 m.

. Altemnatively, Rule 6-206(1)(d) may be applied in situations when the service panel cannot be
located near the point of entry of the consumer’s service conductors. In this case, a Safety Code
Officer must evaluate each situation onr an individual basis.

SERVICE PARTS

yight vary from fnstallat
pply anthority might exiend the supply conductors up to the metér-mouvnting device, in which
s¢ that is (he poinl of connection. In another case the consumer’s service condnctors might
4end out io a padmount frensformer, in which case the point of cotmection will be at the
conidary of the transformer,
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Figure 10-15
Grounded conductor for single-phase, 3-wire system (e.g., household)
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